Keuze

Van de week was ik in gesprek met een man die in een situatie verkeerde die niet zo heel erg fijn was. Hij vertelde dat het psychisch niet goed ging met hem en dat hij gebukt ging onder de stress en zwaarmoedigheid die hij ervaarde. Maar hij vertelde ook dat hij last had van tunnelvisie en als gevolg hiervan geen mogelijkheden zag, die eventueel konden leiden tot een verbetering van de situatie.

Om hem uit zijn neerwaartse spiraal van denken te halen vertelde ik dat hij voor nu geen invloed had op de situatie. Maar dat hij wel invloed had op hoe hij erin stond en hoe hij er naar keek. Dat hij wel invloed had op hoe hij zich voelde. En dat hij er voor kon kiezen daar wel de leiding in te nemen.

Hij keek me aan alsof ik gek geworden was. Hoe kon ik zo iets zeggen?! Hoe je je voelt is toch altijd afhankelijk van de situatie waarin je zit?!

Nee dat is niet zo.

Door deze overtuiging geef je de omstandigheden behoorlijk veel macht over jouw gemoedstoestand. Vind je niet? En plaats je de verantwoordelijkheden die je hebt over jezelf met betrekking tot je denken en gedrag buiten jezelf. En ik geloof niet dat dat de bedoeling is.

Hij was in complete shock...

Wat is dan wel de bedoeling?

Eigen verantwoordelijkheid nemen en de leiding nemen over je gemoedstoestand door inzicht te krijgen in wat er onder de eerste, misschien zelfs tweede, laag van gedachten, overtuigingen en emoties ligt. Hierdoor heeft niet de situatie de macht, maar jij. Daar moest hij over nadenken...

Heel simpel;

Inzicht maakt dat je anders naar jezelf kan kijken, dat je patronen doorbreekt en je jezelf niet vastzet. Inzicht schept ruimte voor mogelijkheden en oplossingen. Door inzicht wordt gevangenschap vrijheid.

De coachingstrajecten Free Your Mind en Soul Vision werken beiden met de kracht van inzicht. De één is gericht op de geest en is down to earth en de ander brengt inzicht vanuit spiritualiteit. Maar beiden hebben ze als doel licht te schijnen op dat wat donker en niet zichtbaar is om het concreet, helder en tastbaar te maken. Groei is hierdoor onvermijdelijk.

Dus wat doe je? Geef je de omstandigheden de macht of neem jij de leiding?